Yasemin SENEL

Work Bio Press Contact

 

 

Yasemin Senel was born in 1953. She graduated from the Académie Royale des Beaux-Arts of Liège (Belgium) in 1978 and shows her works since 1977.

Liard Award, 1976
Jamar Award, 1978

Personal exhibitions (selection)

1984 : Galerie Triangl – Bruxelles
Galerie Urart – Istanbul
1985 : Galerie 9a – Liège 
1986 : Galerie Triangl – Bruxelles
Galerie Siyah-Beyaz – Ankara
Foire d’art actuel (Galerie Triangl - Galerie Aube) – Montréal
1987 : Galerie Aube – Montréal
1988 : Centre culturel Le Botanique – Bruxelles
1991 : Galerie d’Ursel – Bruxelles
1992 : Galerie 31 – Lille
Galerie V. Couttenier – Courtrai
1995 : Galerie Tesvikiye – Istanbul
1997 : Galerie Aleph – Bruxelles
1998 : Galerie Tesvikiye – Istanbul
1999 : Galerie Aleph – Bruxelles
Galerie 31 – Lille
2003 : Galerie d’YS – Bruxelles
2004 : Galerie d’YS – Bruxelles
2005 : Galerie Tesvikiye – Istanbul
2007 : Galerie Juvénal (Fondation Bolly-Charlier) – Huy
2009 : Galerie d’YS – Bruxelles
2011 : Galerie d’YS – Bruxelles
2013 : Galerie d’YS – Bruxelles
2014 : G-art Galeri - Istanbul
2015 : Galerie d'YS
2017 : Galerie d'YS

2019 : Galerie DYS

Collective exhibitions (selection)
1977 : « 1 sculpteur, 5 dessinateurs », Société Royale des Beaux-Arts – Liège
1979 : « Femmes peintres », Palais des Beaux-Arts – Charleroi
1980 : « Voyelles », CGER – Bruxelles
1982 : « Quadriennale des jeunes artistes », Musée de l’Art Wallon – Liège
Galerie l’Autre musée – Bruxelles
1984 : Colonster 84 (Les Amis de l’UNESCO) – Liège
1985 : Université Yildiz – Istanbul
1986 : FIAC (Galerie Aube) – Paris
Foire d’Art contemporain – Chicago
1989 : « Liberté, égalité, etc… » - Bruxelles, Liège, Namur…
1992 : Fondation pour l’art belge contemporain – Bruxelles
1993 : Musée des arts spontanés – Bruxelles
1995 : Istanbul Art Fair (Galerie Tesvikiye) – Istanbul
1996 : Galerie Reform – Istanbul
1998 : Galerie Argo – Knokke
2002 : « Autour de l’agneau », Galerie d’YS – Bruxelles
2005 : Art Istanbul (Galerie d’YS) – Istanbul
2008 : Galerie d’YS, Brussels
2009 : Slick Contemporary Art Fair 09 (Galerie d’YS), Paris
2010 : Chic Dessin (Galerie d’YS), Paris
2010 : Art on Paper drawing art fair (Galerie d’YS), Brussels
2010 : Chic Art Fair (Galerie d’YS), Paris
2011 : Art on Paper drawing art fair (Galerie d’YS), Brussels
2011 : “Face to Face”, Transition Gallery, London-UK
2012 :  Art on Paper drawing art fair (Galerie d’YS), Brussels
2012 : Galerie Azur, Spa
2013 : Mobil’Art, Biennale d’art contemporain, Liège
2013 : Exposition de groupe à HAYAKA ARTI, Istanbul
2013 : Portas Abertas/Open Doors Project, Portugal
2013 : “Masques” exposition collective, Galerie d’YS
2013 : Art on Paper, drawing art fair, Bruxelles
2014 : “Masques”, Transition Gallery, Londres
2014 : London Art Fair/ Art Projects, Transition Gallery & Galerie d’YS
2014 : "I in their own words", Galerie G-art, Istanbul
2015 : Brigade 15 Festival, Het Bos, Antwerpen2015

2019 : Drawing Now Art Fair, Paris (Galerie DYS)

VIEW THE ONLINE CATALOGUE ON ISSUU

VIEW THE AVAILABLE WORKS ON KOONESS



Bibliography
1977 : La Wallonie - Jacques Parisse : « Jeunes dessinateurs – Société des Beaux-Arts, Liège »
1982 : Catalogue : Quadriennale des Jeunes artistes liégeois – Musée de l’Art Wallon, Liège
1983 : Plaquette : Exposition itinérante « Dubaï, Bahrein, Abu-Dhabi »
1983-84 : Plaquette, Urart Sanat Galerisi
1984 : Triangl, Bimestriel n°6 (janvier) – Bern Wéry, Alain Jacquemin
1984 : Milliyet  Kültür Sanat : Güven Turan (Bir sergi-Urart)
1984 : Les Amis de l’Unesco, périodique d’information trimestriel n°4 – Expo Colonster 84
1984 : Günaydin : Kim nerede ne yapiyor
1984 : Genç Sanat : Bir renk virtüozu, Sezer Tansug
1984 : Milliyet Sanat Ansiklopedisi
1985 : La Meuse : Yasemin Senel – Lucien Rama
1985 : La Wallonie : Chronique – Jacques Parisse
1985 : Galerie 9a, périodique d’information – Bern Wéry, Alain Jacquemin
1986 : Cumhuriyet : Siyah Beyaz sergisi
1986 : Milliyet Sanat Günlügü – Onder Senyapili
1986 : Çagdas Türk Sanati – Sezer Tansug (S. 260-261)
1986 : L’Echo de la Bourse : Les Beaux-Arts – Stéphane Rey
1986 : Le Vif-L’Express : Couleurs – Roger Pierre Turine
1986 : Arts Antiques Auctions : Yasemin Senel/Galerie Triangl
1986 : Art Magazine Bruxelles-Europe : Anita Nardon
1989 : Le Drapeau Rouge : 6 artistes turcs – Anita Nardon
1989 : Arts Antiques Auctions – Wim Toebosch
1989 : Le Soir : Au fil des galeries – Paul Caso
1989-90 : Catalogue exposition : « Liberté, Egalité, Etc… » - Ligue des Droits de l’Homme
1990 : Art Pool International, périodique n°8
1991 : Elle Décoration – Juillet/août : Art pour tous, tous pour l’art
1992 : Fondation pour l’Art Belge Contemporain, invitation : L’Appel des origines
1995 : Genç Sanat (11/95) : Haber
1997 : La Libre Culture : Notre sélection arts – Claude Lorent
1997 : Arts Antiques Auctions (11/97), Galerie Aleph
1998 : Genç Sanat (05/98)
1998 : Vizyon (05/98)
1998 : Exhibition guide Turkey (05/98)
1998 : Plaquette Galerie Tesvikiye – Sezer Tansug
1999 : L’Événement (juin) : Mille et une Nuits
1999 : Le Soir : Galerie Aleph – Imagerie d’Orient
1999 : La Libre Culture – Claude Lorent
1999 : Le Vif-L’Express/Week End (n°22) : Pierre Olivier Rollin
1999 : Arts Antiques Auctions (juillet)
2003 : Arts Antiques Auctions : Art Bruxelles… Guy Gilsoul, Wim Toebosch
2003 : Le Vif- L’Express (09/05/03) : « Expressionnisme pas mort » - Guy Gilsoul
2003 : La Libre Culture : exposition « Peaux-rouges et Aigles Noirs » – Roger Pierre Turine
2003 : Arts Antiques Auctions (mai) – Roger Pierre Turine
2003 : Art Partners Center (juin) – Anita Nardon
2004 : Art Partners Center (novembre) – Anita Nardon
2004 : Arts Antiques Auctions (novembre) : « Mythologies en vrac » – Roger Pierre Turine
2004 : La Libre Culture (24-11-04) : « L’Art surprenant de Yasemin Senel » – Roger Pierre Turine
2004 : Elle Décoration (décembre) : Aujourd’hui-expositions – Nadine Neuckens
2006 : La Libre Culture (25-10-06) : « L’Art étrange de Yasemin Senel » – Roger Pierre Turine
2009 : L’Echo : Carnets de Voyage- Colette Bertot
2009 : Arts Libre : « Le Voyage d’Esther »- Roger-Pierre Turine
2011 : Le Soir : « Amor »- Danièle Gillemon
2011 : Arts Libre : « Les Amour Mortes »- Claude Lorent
2011 : Arts Libre : «  Quintette en ut majeur » - Roger-Pierre Turine
2013 : Arts Libre : « Poupée Masquée » - Roger-Pierre Turine

Radio
1985 : RTBF-Radio 3 - Interview par Jean-Pierre Vantighem : Yasemin Senel et Nadine Monfils
1985 : RTBF-Radio 3 - Reportage de Philippe Dewolf

Collections
Private collections in Turkey, Belgium, Italy, Germany, France, UK
Reydan Weiss Collection, Germany
Pasabahçe Cam Sanayii, Türkiye
Fondation pour l’Art Belge Contemporain, Belgium


© Yasemin Senel